Cukinia z mozarellą i pomidorami

czwartek, 23 września 2010

Rzadko kucharkuję, ale od czasu do czasu coś zrobię. Taka chwila nastąpiła wczoraj, kiedy to zrobiłam potrawę na konkurs. Zdjęcie kiepskie, a potrawa nie przystrojona - wiem i przepraszam, ale tego nie potrafię :) Potrawa zrobiona na konkurs organizowany przez Kuchareczkę o szczegółach można przeczytać tutaj. Głosowanie odbędzie się 27 września więc jeśli komuś spodoba się lub zasmakuje ta potrawa to będę bardzo wdzięczna za głosy :) Powiem, że mojej rodzinie zasmakowało :)


A to przepis na ten smaczny i lekki obiad. Przepis na 4, 5 osób.

Łódeczki z cukinii w pomidorach

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszy kuskus
  • kula sera mozzarella
  • 1 duży pomidor (lub 2 mniejsze)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek (dość dobra jest extra vergine)
  • po szklance zimnej i gorącej wody
  • szczypta oregano
Na sos:
  • 4 pomidory (lub jeśli ktoś woli - puszka krojonych pomidorów)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szczypty ostrej proszkowanej papryki
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • pieprz i sól
Kuskus zalać gorącą wodą (nie za dużo - nie więcej niż 0,5 cm ponad powierzchnię kuskusu), odstawić na 5 min, rozdrobnić widelcem. Cukinie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż (im bardziej równo na środku, tym lepiej). Łyżeczką wydrążyć miąższ, który należy posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek razem z posiekanym czosnkiem przez 5 min. Następnie dodać obranego posiekanego pomidora (jeśli ktoś woli - może być obrany ze skórki, ale ni musi). Wszystko dusić przez 2 min, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Kuskus wymieszać z masą cukiniowo - pomidorową. Wydrążone cukinie napełnić farszem. Udekorować cienkimi plastrami sera mozzarella. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym (w przypadku trochę większych cukinii dobrze jest ułożyć je w wysokiej i dużej blaszce, jedna obok drugiej by się nie przewróciły), podlać szklanką zimnej wody (nie więcej!). Wstawić do piekarnika na 20 min, w 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia się cukinii należy przygotować sos. Na łyżce z oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojone pomidory (mogą być ze skórką) oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i dusić tak długo, aż sos zgęstnieje. Podawać ciepłe z pomidorowym sosem. SMACZNEGO!!!

0 komentarze:

Prześlij komentarz